1447180.jpg

Tehtiin 10 viikon kunniaksi Banaani-suklaakakku. :D Viime lauantaista katsoen oli kymmenen viikkoa Brittilässä jäljellä ennen kuin koittaa kotiinpaluu. :P Omana lisänä pistettiin noin 100 g (ei tullu mitattua) pähkinöitä piristämään makua. Sanoisin, että tätä kakkua riittää pieni pala isompaankin suklaanhimoon. Oon vaan sen verran täyttävää että. xD Kakku kyllä katos alta aikayksikön...

Chocolate banana cake<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

160 ml milk

2 tsp lemon juice

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />150 g butter, softened

220 g caster sugar

2 eggs

300g flour

1 tsp baking powder

2 large, overripe bananas, mashed

100 g dark eating chocolate, grated finely

* 100 g mixed nuts (brazils, macadamias, walnuts etc.)

 

Chocolate Frosting

200 g dark eating chocolate

160 g icing sugar

120 g sour cream

 

Preheat oven to moderately slow, 150-170 ºC. Grease deep 22 cm round cake pan, line base with paper. If using nuts, roast them first in oven, for 10 minutes, or until browned a bit. Put in plastic bag and smash into fine crumbs by rolling pin.

 

Combine milk and juice in small jug, stand for 10 minutes. Meanwhile beat butter and sugar in small bowl with electric mixer until light and fluffy. Beat in eggs, one at a time, until just combined; transfer mixture to large bowl. Stir in sifted flour and b-powder, banana, milk mixture and chocolate.

 

Spread mixture into pan, bake about 1 h 10 min. Stand cake for 5 minutes, turn, top-side up, onto wire rack to cool. Meanwhile, make creamy choc frosting; spread cold cake with frosting.

 

Chocolate Frosting: Melt chocolate carefully in microwave by low power 30 s at a time. Gradually stir in icing sugar and sour cream.

 

1447198.jpg

The cake before it's final touch!

 

Omaan makuuni sopivaksi, voisin melkeinpä harkita tuon kuorrutuksen poisjättämistä. Kakku on itsessään sen verran suklainen ja tarpeeksi kostea, ettei välttämättä tarvitse kuorruttamista.