Italialainen vuokaleipä kuulosti eksoottiselta. Ja sitä se perus ruisleipään tottuneelle leivän mussuttajalle (viittaa itseensä) olikin. Mikäs se semmonen leipätaikina on jota kaulitaan ja jonne tulee tomaattia ja sipulia sisään? Ei ainakaan mikään kotoperäinen keksintö. Ei, mutta rohkea rokan syö ja koittaa välillä jotain uutta. Kyllä makuelämys palkitsee vaivan. :) Rupesin leipäsiipaletta mutustellessani miettimään, että mihinkäs sitä leipäkonetta tarvitaan, ku näin hyvää leipää saa ilmankii? Liekö sekin semmoinen keittiön yhestoista kapistus...

Italialainen vuokaleipä 

Taikina:

5 dl vettä
2 tl suolaa
1 tl sokeria
50 g hiivaa
5 dl hiivaleipäjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä

Täyte:

1 ½ sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 ½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja
(1 dl hienonnettuja oliiveja)
2-3 tl oreganoa
mustapippuria
3 rkl oliiviöljyä
nippu basilikanlehtiä

00aa5

Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola ja sokeri. Ripottele joukkoon tuore hiiva ja sekoita kunnes hiiva on liuennut veteen. Lisää vähän kerrallaan hiivaleipäjauhoja ja sitten vehnäjauhoja. Sekoita loppupuolella joukkoon oliiviöljy. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

Kuullota paistinpannulla sipuli ja valkosipuli. Anna jäähtyä. Pilko joukkoon aurinkokuivatut tomaatit (ja oliivit). Lisää oregano, mustapippuri, oliiviöljy ja basilikanlehdet.

Kauli taikina tasaiseksi, n. ½ cm paksuiseksi levyksi. Levitä päälle täyte ja kääri tiukaksi rullaksi. Nipistä saumakohta umpeen. Nosta rulla yhteen pitkään tai kahteen lyhyempään leipävuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut kauniin vaaleanruskean sävyn.

 ***

Googletin hakusanoilla "aurikokuivatut tomaatit + leipä" ja löysin Italialaisen vuokaleivän ohjeen Kinuskikissan blogista. Kiitos ohjeesta,