Päivänä eräänä sain päähäni, että ku täällä päin Suomee asuu, niin pitäähän sitä kerran elämässään koittaa lörtsyn tekoa. Täyte tuli laurikaisen lörtsyistä tarkkaan analysoitua, että mikäs sen koostumus on. Täytteen arvasimmekin melko oikein (niin oikein ku sitä ilman ohjetta voi arvata ;)). Mutta mutta... ei näistä kyllä mitään lörtsyjä tullu! :D Käyvät XL-koon lihiksistä. Toiste en kyllä taija tehä, ku tuli ihan saakelin paha öljyn haju koko kämppään...

Kuoritaikinan ohjeen löysin suomi24:sta.

Lörtsy (Lihapiirakka)

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

833129.jpg

 

"itse teen tavalliseen pullataikinaan, josta vähennän sokerin määrää 1/4 osaan ja kardemumman jätän pois. eli jotakuinkin näin:

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 muna
0.3 dl sokeria
2-3 tl suolaa
n.1 kg vehnäjauhoja
100-<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />150 g margariinia tai voita"

täyte:

 

2 ¼ dl riisiä

5 ¼ dl vettä

¼ tl suolaa

1 lihaliemikuutio

400 g jauhelihaa

1 tl suolaa

1 rkl sipulijauhetta

¼ tl mustapippuria


1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon. Lisää lämmin maito ja anna hiivan liueta maitoon. Lisää muna ja mausteet.
2. Sekoita maitoon niin paljon jauhoja, että saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seos kiiltäväksi.
3. Alusta loput jauhot taikinaa käsin. Jätä jauhoista vähän leivontaan ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Lisää taikinaan pehmennyt rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
4. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna nousta noin kaksinkertaiseksi.

5. Tee täyte sillä aikaa kun taikina kohoaa. Keitä kolmen hengen annos riisiä lihaliemikuution kanssa. Paista jauheliha pannulla mahdollisimman hienojakoiseksi muruksi. Mausta jauheliha. Sekoita kypsä riisi hieman jäähtyneeseen jauhelihaan. Laita jääkaappiin odottamaan.
6. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi.
7. Kauli taikina tasaiseksi levyksi, aivan kuin tekisit korvapuusteja. ota taikinasta pyöreitä paloja muotilla ja täytä keskeltä riisi-liha-mausteseoksella. taita puolikuuksi ja uppopaista rasvassa kypsäksi. Saa olla tarkkana, ettei jää sisältä raa'aksi.