Nam nam. Puolassa on hyvää ruokaa. Maukasta ja maistuvaa, mutta kiloja pelkääville.. suorastaan painajainen :D Puolanvierailun aikana sain maistaa aitoa turkkilaista kebabia. Voi pojat, siinä oli makua. Suu oli lämpöisä pitkään sen syötyäni. :P Se oli eittämättä paras kebab-annos mitä olen tähän mennessä syönyt. Ja hinta vain 8 zlotya. :P (suhde oli 1 e = 4 zlotya)

Matkani aikana koitin myös puolalaista pikaruokaa. Paistettua kanaa ranskanperunoilla ja runsaasti majoneesia. Tiedä häntä miten puolalaista alkuperää se oikeasti oli, mutta maku oli hyvä ja sehän merkkaa enemmän allekirjottaneelle. Hinta oli taaskin vain sen 8 zlotya. Kuvassa annokseni ja poikkikseni avaamassa omaansa.

Poikkikseni äiti on erinomainen kokki. Kaikki ruoka mitä eteeni tuli oli herkullista. Kerran hän teki pierogeja, näitä kanssallisruoan maineessa olevia taikinataskuja. Kuulemma ne eivät olleet parasta a-luokkaa, koska ne oli valmistettu edellisenä päivänä keittämällä, joten seuraavana päivänä niitä voi syödä ainoastaan jos ne on paistettu. Ja poikaystäväni sanoin ne ovat parhaita keitettyinä, jogurtin kanssa nauttien. Minulle kelpasivat näinkin, paistettuina ketsupilla kyydittäen. Taikinanyyttien sisällä oli ainakin perunamuussia, täydellistä ainesluetteloa en tullut kysyneeksi. Kuvaa en huomannut ottaa, mutta tässä on linkki erään bloginpitäjän kuvaan pierogeista: http://www.ejly.net/2008/12/wigilia-menu-traditional-fusion.html 

Perunalla jatketaan.. sain syödäkseni perunapannukakkuja sianlihakastikkeella. Yllätyin miten hyviltä ne maistuivat. En olis osannut kuvitella miltä perunapannukakut maistuvat, mutta näistä tuli miun herkkuja! :D Tykkäsin tosi paljon. Ja erittäin täyttäviäkin olivat.

Eräänä aamuna poikkikseni kysyi minulta: "Haluatko Zurekia aamiaiseksi?" Olin tietysti ihan o-moilasena, että mitäs ihmettä se sitten on. xD No nyttemmin tiedän, että se on perinteinen puolalainen keitto. Ja kuulemma maaseudulla Etelä-Puolassa on tapana alottaa jokikinen aamu Zurekin voimin. Keitossa ei ollut muutoin valittamista, mutta suomalaiseen makuuni se oli vähän turhan suolaista. Pahaksi onnekseni en tiedä mitä kaikkea keitossa oli, mutta ainakin siinä oli (liemen lisäksi:P) vaaleaa makkaraa, vuohenjuustoa, ja jotain joka aiheutti hapanta makua...

Yleisesti ottaen kahvi ei Puolassa ollut kovin nautinnollista. Ainakaan, jos on tottunut presidentti-kahviin kotona. :P Mutta poikkeus onneksi löytyi: tilasimme elokuvateatterin kahvilassa irish cream -kahvit. Muuhun hintatasoon verrattuna kahvi oli tässä kahvilassa hieman kallista (kahvimme maksoivat 9 zlotya muki) mutta siitä opin, että jos Puolassa haluaa juotavaksi kelpaavaa kahvia, siihen kannattaa sijoittaa vähän enemmän.

 

Tilasimme myös pizzaa. Pari kertaa. Eräästä pizzeriasta sai aikas isoja pizzoja, jotka keposeen täyttivät kaks syömäriä. Tilasimme pizzan nimeltä Inferno. Se sisälsi paistettua kanaa, pekonia, sipulia ja juustoa. Pizzan mukaan tuli kaksi kastikerasiaa: valkosipuli- ja chilikastike. Näihin kastikkeisiin sitten dippailtiin pizzasiivuja. Oli meikäläiselle uusi kokemus dipata pizzaa, mutta ihastuin makuun ja ideaan heti. :) Kastikkeet antoivat pizzalle potkua!

Ja kaiken syöpöttelyn tietysti kruunaa leivos. Kyseessä on puolalainen "kermapiirakka". Kaunis ja hyvänmakuinen leivos, mutta erittäin vaikeasti syötävä, mikäli haluaa syödä sen "siististi". Päädyinkin siis pahoinpitelemään leivokseni. Maku oli joka tapauksessa hyvä. Leivoksen kansi ja pohja olivat luultavasti viineritaikinaa ja täytteenä keskellä oli vaniljakreemiä. Nam! :)